BAHAN-BAHAN A
kacang panjang (dihiris)
cili hidup(dihiris)
tauhu(dipotong dadu dan digoreng)
tempe(dipotong dadu dan digoreng)
kentang (dipotong fries dan digoreng)
soon (direndam)
fucuk(direndam sehingga lembut)
perut lembu/babat(direbus hingga lembut)
santan cair
BAHAN-BAHAN B
bawang kecil (dihiris)
bawang putih (dihiris)
halia (dihiris)
BAHAN-BAHAN C
belacan
asam jawa
santan pekat
CARA MEMASAK
1.tumis bahan B sampai garing .
2. masukkan bahan A satu-persatu kecuali soon dan fucuk. kemudian masukkan santan cair (jgn terlalu banyak. kalau tak nak masuk pun takpe). biarkan menggelegak seketika.
3. ramas semua bahan C dalam mangkuk. kemudian tungkan ke dalam kuali dan kacau. (jangan lupa buang biji asam jawa)
4. masukkan soon dan fucuk. masaklah sehingga soon dan fucuk lembut.
5 sedia dihidang.
PESANAN EIMOY KITCHEN
1. sedap dimakan dengan nasi himpit/ketupat.
2. ia juga dihidangkan dengan nasi ambang.
Friday, February 3, 2012
Subscribe to:
Posts (Atom)